Shankhapushpi (Convulvulus pluricaulis) – roślina pnąca, występuje głównie w Indiach. Zwiera takie substancje aktywne, jak: shankhapushpina, konwolamina, skopoletyna, fitosterole, kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne. Shankhapushpi cenione jest za swój korzystny wpływ na pracę mózgu i całego układu nerwowego. Według Ajurwedy oraz współczesnych badań wyraźnie zwiększa poziom koncentracji, ułatwia zapamiętywanie, a także koi napięcie, relaksuje i przynosi dobry sen. Codzienne spożywanie shankhapushpi uspokaja rozbiegany umysł oraz wpływa na wzrost życiowego wigoru. Polecane jest osobom przemęczonym oraz w okresach intensywnej nauki lub pracy intelektualnej.
Składniki Ziele shankhapushpi 100%.
Zalecany sposób użycia: Napar: 1-2 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 15-20 minut. Przecedzić. Spożywać 1-3 razy dziennie.
Kraj pochodzenia: Indie
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.