Agar-agar to naturalna substancja żelująca pochodząca z krasnorostów. Rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80ºC (najlepiej dodać go około punktu wrzenia potrawy) a tężeje w 32ºC-39ºC. Nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej (nie wymaga trzymania w lodówce). Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu. Podgrzewanie i studzenie płynu można wielokrotnie...
Agar-agar to naturalna substancja żelująca pochodząca z krasnorostów. Rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80ºC (najlepiej dodać go około punktu wrzenia potrawy) a tężeje w 32ºC-39ºC. Nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej (nie wymaga trzymania w lodówce). Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu. Podgrzewanie i studzenie płynu można wielokrotnie...
Czarny sezam ma orzechowy, lekko słodki smak. Doskonale nadaje się do sushi, sałatek, surówek, mięs, warzyw, jako posypka do chleba. Przed spożyciem powinien zostać zmielony, ugotowany lub namoczony
Płatki drożdżowe to popularny dodatek do różnorakich dań. Ich orzechowo-serowy smak nada się do warzyw, sosów, zup, ciast czy farszów. Ich bogaty skład wyróżnia się znaczną obecnością błonnika, białka, witamin i minerałów. Dzięki czemu charakteryzuje ich prozdrowotne działanie w obrębie problemów skórnych, osteoporozy, złego cholesterolu oraz wzmacniają...
Karob, czyli chleb świętojański, to roślina strączkowa o wysokiej zawartości błonnika, magnezu, fosforu i żelaza. Często stosowany jest jako zamiennik kakao. Naturalnie słodki, nie zawiera kofeiny, można go stosować tak jak kakao - do deserów, wypieków, lodów itp.
Suszone liście afrykańskiego drzewa Moringa (drzewa chrzanowego - moringa olejodajna) wzmacniają odporność, wspomagają trawienie oraz pracę wątroby i nerek, a także oczyszczają i poprawiają samopoczucie.
Pasta kokosowa BIO Pięć Przemian nazywana często masłem kokosowym to w 100% zmielony miąższ kokosa pochodzącego z upraw ekologicznych. Jej intensywny smak i zapach idealnie pasuje do potraw kuchni azjatyckiej oraz jako wyśmienity dodatek do deserów (ciast, lodów czy musli). Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Podobnie jak olej...
Jęczmień to jedna z najstarszych roślin uprawnych pochodząca z Bliskiego Wschodu. Może być spożywane w postaci płatków: jako dodatek do jogurtu czy mleka. Uzyskana ze zmielonego ziarna mąka stanowi doskonały, wzbogacający dodatek przy wypieku pieczywa.
Pestki dyni nadają się do spożycia bezpośrednio lub jako dodatek do musli, jogurtów i wypieków, np. chleba, surówek, jako składnik sałatek. Stosowanie pestek dyni w codziennej diecie jako środek o właściwościach leczniczych jest znany od wielu wieków.
Ziarno Teff - miłka abisyńska. Teff (Eragrostis tef) jest jednym z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Ziarno zawiera dużo metioniny, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zarówno ziarno, jak i mąka są również zasobne w błonnik pokarmowy. Teff uchodzi za szczególnie zdrowe zboże, stanowiące wartościowe uzupełnienie diety bezglutenowej.