Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) – zwany także kwaśnicą, surowcami zielarskimi są korzenie, kora, liście i owoce. Substancje aktywne obecne w Berberis vulgaris to liczne alkaloidy, z których najważniejszy to berberyna, wykazująca silne działanie przeciwbakteryjne. Od tysiącleci berberys stosowany był w tradycyjnych medycynach wschodnich jako środek wspierający prawidłowe trawienie, wzmacniający wątrobę i wspomagający oczyszczanie organizmu. Współczesne badania potwierdzają korzystne właściwości berberysu zwyczajnego, dlatego śmiało można polecić go osobom pragnącym wesprzeć pracę swojego układu pokarmowego i odpornościowego.
Właściwości prozdrowotne:
-wspiera prawidłowy metabolizm oraz korzystnie wpływa na trawienie
-wspomaga pracę układu immunologicznego
-pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
Skład: korzeń berberysu cięty 100%
Kraj pochodzenia: Pakistan
Zalecany sposób użycia: odwar: 1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, przykryć i odstawić na 30 minut. Przecedzić. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci! Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie: prawidłowa odporność, prawidłowy cholesterol, prawidłowy cukier, zdrowie skóry, mocna wątroba, trawienie, pielęgnacja twarzy, rany i otarcia, trądzik