Herbata zielona ze śliwą liściem jeżyny porzeczki czarnej i poziomki dzięki odpowiedniej kompozycji naturalnych składników, wskazuje działanie wspomagające trawienie.
Herbata Sencha obecnie jest najbardziej popularną zieloną herbatą na świecie. Jej nazwa w tłumaczeniu oznacza herbatę duszoną, co ma związek ze sposobem jej produkcji. Liście są najpierw poddawane bardzo krótkiemu sparzeniu, a następnie suszy się je strumieniem ciepłego powietrza. Stąd też nie są one zmielone, a jedynie zwinięte w pionowe ruloniki. Sencha...
Zielona herbata – to liście z krzewów herbaty chińskiej (Camellia sinensis), przygotowane w odpowiedni sposób. Obfituje w antyoksydanty, których główną grupę stanowią flawonoidy, w tym przede wszystkim istotne katechiny. Najsilniejszym z nich jest galusan epigalokatechiny (EGCG). Związek ten wraz z kofeiną (zawartą w tym ekstrakcie) wpływa na utrzymanie...
Połączenie zielonej herbaty z aromatyczną miętą, kardamonem i słodyczą cynamonu. Ten znakomity napar zachwyca swym łagodnym smakiem zarówno na gorąco, jak i na zimno. Spróbuj także, jak ten wyśmienity, relaksujący napój smakuje podany zgodnie z tradycją hinduską: osłodzony, z odrobiną mleka lub substytutu mleka.
Herbata zielona GUNPOWDER jest to najszlachetniejsza z zielonych herbat. Nazwę Gunpowder czyli proch strzelniczy nosi od zwiniętych w kulki liści, które przypominają swoim kształtem i kolorem proch strzelniczy, po zaparzeniu kulki rozwijają się w gorącej wodzie.
Tradycyjny zestaw do przygotowywania matchy. W skład zestawu wchodzą: Moya Matcha Tradycyjna 30g Matchawan – ceramiczna miseczka do matchy Chasen – bambusowa miotełka do matchy Podstawka pod Chasen Chashaku – bambusowa łyżeczka do matchy
Startowy zestaw do przygotowywania matchy. Doskonały prezent dla miłośników Japonii i adeptów drogi herbaty „chado.” W skład zestawu wchodzą następujące elementy: Moya Matcha Tradycyjna 30g Matchawan – ceramiczna miseczka do matchy Chasen – bambusowa miotełka do matchy
Herbata Gunpowder pochodzi z Chin, a dokładnie z prowincji Zhejiang i jest znana i ceniona w tamtejszych rejonach już od VII wieku. W herbacianej klasyfikacji chińskiej zalicza się ją do rodzaju perłowych, a to ze względu na wyjątkowy kształt – listki zwinięte są w małe kuleczki o nieregularnym kształcie. Z tego też powodu Europejczycy nazwali ją...
W Japonii bancha jest uważana za herbatę codzienną i często podawana do posiłków. Można ją pić cały dzień, ponieważ zawiera około 70% mniej kofeiny niż gyokuro. Charakteryzuje się większą zawartością garbników niż inne herbaty, bo jej liście przez dłuższy czas są poddawane fotosyntezie. Garbniki, inaczej taniny, posiadają właściwości przeciwzapalne,...
Hojicha to wyjątek wsród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat. Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w wysokiej temperaturze, przez co jej liście nabierają ciemnobrązowego koloru. Wtedy nabiera też ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z karmelowo-orzechowymi nutami.
Sencha to najpopularniejsza herbata w Japonii. Jest bogatym źródłem antyoksydantów i witamin. Pozytywnie wpływa na koncentrację a zawarte w niej polifenole mają wiele właściwości leczniczych, m.in. wspomagają układ trawienny, pomagając spalić zbędne kalorie a także poprawiają pracę układu krążenia.