Fasola stanowi popularny i lubiany składnik zup, sałatek, dań jednogarnkowych. W kuchni wegetariańskiej wykorzystywana do przyrządzania past, pasztetów i kotletów.
Fasolka czarna po ugotowaniu ma lekko słodki smak. Stanowi istotny składnik w daniach kuchni meksykańskiej. Idealnie komponuje się w daniach jednogarnkowych, zupach, sałatkach.
Fasolka czarna po ugotowaniu ma lekko słodki smak. Stanowi istotny składnik w daniach kuchni meksykańskiej. Idealnie komponuje się w daniach jednogarnkowych, zupach, sałatkach.
Soczewica czerwona jest to obłuszczona soczewica brązowa. Brak zewnętrznej łupinki sprawia, że jest ona lekkostrawna. Szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania. Idealna do zup, sałatek, dań warzywnych i mięsnych.
Soczewica czerwona jest to obłuszczona soczewica brązowa. Brak zewnętrznej łupinki sprawia, że jest ona lekkostrawna. Szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania. Idealna do zup, sałatek, dań warzywnych i mięsnych.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, znano ją już cztery tysiące lat temu. Ta roślina strączkowa powraca do łask ze względu na wartości smakowe i odżywcze. Nasiona soczewicy są okrągłe, spłaszczone, barwy zielonej przechodzącej w brunatną. Soczewicę można stosować do zup, sałatek i innych dań warzywnych.
Soczewica czarna ze względu na swój oryginalny wygląd często kojarzona jest z czarnym kawiorem. Stanowi doskonałe urozmaicenie diety. Podobnie jak inne rodzaje soczewic, najlepiej komponuje się z zupami, sałatkami oraz daniami z warzyw.
Fasola adzuki wyróżnia się słodkim, delikatnym, lekko orzechowym smakiem, który doskonale komponuje się w potrawach z ryżu i zbóż, zupach, sałatkach, deserach i z mleczkiem kokosowym.
Soczewica zielona jest pożywna i sycąca może więc stanowić doskonałe urozmaicenie codziennej diety. Po ugotowaniu można dodawać ja do sałatek, zup, dań mięsnych.
Mąka z mielonych ziaren ciecierzycy o lekko orzechowym posmaku jest popularnym składnikiem kuchni hinduskiej. Doskonale absorbuje płyny może więc zastąpić jajko jako spoiwo w gołąbkach, pulpetach, burgerach. Znakomita również do wyrobu past do pieczywa (hummus).
Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i świetnie działają na skórę. Doskonała do zup, past do chleba oraz na arabski hummus.
Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i świetnie działają na skórę. Doskonała do zup, past do chleba oraz na arabski hummus.
Soczewica czerwona jest to obłuszczona soczewica brązowa. Brak zewnętrznej łupinki sprawia, że jest ona lekkostrawna. Szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania. Idealna do zup, sałatek, dań warzywnych i mięsnych.
Makaron z ciecierzycy, dla osób stosujących dietę bezglutenową, o wysokiej zawartości białka (25% w porcji). Makaron świetnie sprawdza się w takich daniach jak: pasty, sałatki, zapiekanki oraz zupy.
Ekologiczne ziarno soi pochodzi z kontrolowanych i certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Soja jest bogatym źródłem białka roślinnego, przez co osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej często wybierają właśnie ten produkt. Jedną z wielu korzyści tego produktu jest również obecność witamin z grupy B oraz składników mineralnych.
Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i świetnie działają na skórę. Doskonała do zup, past do chleba oraz na arabski hummus.
Ciecierzyca jest szczególnie popularna wśród wegan i wegetarian. Za sprawą dużej ilości białka, wielkiej ilości cennych składników odżywczych oraz dobrego smaku może być zamiennikiem tradycyjnego mięsa. Ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, więc bez problemu może być stosowana w diecie osób z cukrzycą.