Soczewica zielona jest pożywna i sycąca może więc stanowić doskonałe urozmaicenie codziennej diety. Po ugotowaniu można dodawać ja do sałatek, zup, dań mięsnych.
Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i świetnie działają na skórę. Doskonała do zup, past do chleba oraz na arabski hummus.
Fasola stanowi popularny i lubiany składnik zup, sałatek, dań jednogarnkowych. W kuchni wegetariańskiej wykorzystywana do przyrządzania past, pasztetów i kotletów.
Soczewica czerwona jest to obłuszczona soczewica brązowa. Brak zewnętrznej łupinki sprawia, że jest ona lekkostrawna. Szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania. Idealna do zup, sałatek, dań warzywnych i mięsnych.
Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i świetnie działają na skórę. Doskonała do zup, past do chleba oraz na arabski hummus.
Fasola adzuki wyróżnia się słodkim, delikatnym, lekko orzechowym smakiem, który doskonale komponuje się w potrawach z ryżu i zbóż, zupach, sałatkach, deserach i z mleczkiem kokosowym.
Fasolka czarna po ugotowaniu ma lekko słodki smak. Stanowi istotny składnik w daniach kuchni meksykańskiej. Idealnie komponuje się w daniach jednogarnkowych, zupach, sałatkach.
Soczewica czarna ze względu na swój oryginalny wygląd często kojarzona jest z czarnym kawiorem. Stanowi doskonałe urozmaicenie diety. Podobnie jak inne rodzaje soczewic, najlepiej komponuje się z zupami, sałatkami oraz daniami z warzyw.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, znano ją już cztery tysiące lat temu. Ta roślina strączkowa powraca do łask ze względu na wartości smakowe i odżywcze. Nasiona soczewicy są okrągłe, spłaszczone, barwy zielonej przechodzącej w brunatną. Soczewicę można stosować do zup, sałatek i innych dań warzywnych.
Fasolka czarna po ugotowaniu ma lekko słodki smak. Stanowi istotny składnik w daniach kuchni meksykańskiej. Idealnie komponuje się w daniach jednogarnkowych, zupach, sałatkach.
Soczewica czerwona jest to obłuszczona soczewica brązowa. Brak zewnętrznej łupinki sprawia, że jest ona lekkostrawna. Szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania. Idealna do zup, sałatek, dań warzywnych i mięsnych.
Soczewica czerwona jest to obłuszczona soczewica brązowa. Brak zewnętrznej łupinki sprawia, że jest ona lekkostrawna. Szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania. Idealna do zup, sałatek, dań warzywnych i mięsnych.
Ciecierzyca jest szczególnie popularna wśród wegan i wegetarian. Za sprawą dużej ilości białka, wielkiej ilości cennych składników odżywczych oraz dobrego smaku może być zamiennikiem tradycyjnego mięsa. Ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, więc bez problemu może być stosowana w diecie osób z cukrzycą.
Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i świetnie działają na skórę. Doskonała do zup, past do chleba oraz na arabski hummus.
Mąka z mielonych ziaren ciecierzycy o lekko orzechowym posmaku jest popularnym składnikiem kuchni hinduskiej. Doskonale absorbuje płyny może więc zastąpić jajko jako spoiwo w gołąbkach, pulpetach, burgerach. Znakomita również do wyrobu past do pieczywa (hummus).
Makaron z ciecierzycy, dla osób stosujących dietę bezglutenową, o wysokiej zawartości białka (25% w porcji). Makaron świetnie sprawdza się w takich daniach jak: pasty, sałatki, zapiekanki oraz zupy.
Ekologiczne ziarno soi pochodzi z kontrolowanych i certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Soja jest bogatym źródłem białka roślinnego, przez co osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej często wybierają właśnie ten produkt. Jedną z wielu korzyści tego produktu jest również obecność witamin z grupy B oraz składników mineralnych.