Strączkowe

Ciecierzyca BIO 500g BATOM
Obecnie brak na stanie
Strączkowe

Ciecierzyca BIO 500g BATOM

5907709951075
15,02 zł
Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i świetnie działają na skórę. Doskonała do zup, past do chleba oraz na arabski hummus. 
Mąka z ciecierzycy BIO 500g...
Obecnie brak na stanie
8,96 zł
Mąka z mielonych ziaren ciecierzycy o lekko orzechowym posmaku jest popularnym składnikiem kuchni hinduskiej. Doskonale absorbuje płyny może więc zastąpić jajko jako spoiwo w gołąbkach, pulpetach, burgerach. Znakomita również do wyrobu past do pieczywa (hummus).
Soczewica czarna Beluga BIO...
Obecnie brak na stanie
Strączkowe

Soczewica czarna Beluga BIO 500g BATOM

5907709950962
24,42 zł
Soczewica czarna ze względu na swój oryginalny wygląd często kojarzona jest z czarnym kawiorem. Stanowi doskonałe urozmaicenie diety. Podobnie jak inne rodzaje soczewic, najlepiej komponuje się z zupami, sałatkami oraz daniami z warzyw.
Groch żółty cały BIO 500g...
Obecnie brak na stanie
Strączkowe

Groch żółty cały BIO 500g BATOM

5907709952812
17,03 zł
Groch zwyczajny / Yellow peas / Горох насіння Wysokiej jakości groch ekologiczny / купить горох Właściwości produktu: Idealny do zup i potraw jednogarnkowych. Doskonały składnik past, pasztetów i kotletów. Świetne nadzienie do pierogów.
Pokazano 1-5 z 5 pozycji

Najzdrowsze rośliny strączkowe – cenny składnik zbilansowanej diety

Rośliny strączkowe to produkty, który nie może zabraknąć w dobrze skomponowanym i wartościowym jadłospisie. Nasz sklep internetowy ze zdrową żywnością oferuje najcenniejsze i najbogatsze w walory odżywcze gatunki strączków, takie jak ciecierzyca, soczewica, fasola, soja, fasola adzuki czy groch. Zaopatrując swoją kuchnię w naszym sklepie, otrzymasz produkty ekologiczne i organiczne, wzrastające w korzystnych warunkach i pozbawione szkodliwych dodatków. Z niepozornych ziaren wyczarujesz pyszne dania i potrawy, które zapewnią Ci wysokiej jakości białko – wartościowy i niezbędny budulec ludzkiego organizmu. Odkryj z nami wyjątkowe właściwości zdrowotne roślin strączkowych i korzystaj z ich dobroczynnego wpływu na organizm. Ze strączków dostępnych w naszej ofercie stworzysz ciekawe i nietuzinkowe rozwiązania kulinarne, które będą stanowiły świetną alternatywę lub urozmaicenie dla dań mięsnych.

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe? Wpływ strączków na organizm

Przygotowaliśmy dla Ciebie ofertę zawierającą produkty o najkorzystniejszym wpływie na ludzkie ciało. Rośliny strączkowe to żywność, którą wciąż spożywa się zbyt rzadko, chociaż plusy płynące z jedzenia strączków są nie do przecenienia. We współczesnych czasach dostępne na masową skalę mięso ma coraz niższą jakość, a obecna w nim wysoka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych sprzyja powstawaniu miażdżycy i chorób serca. W takiej sytuacji częstsze spożywanie strączków staje się szczególnie korzystne dla zdrowia całego organizmu. Zadajesz sobie pytanie: co zamiast mięsa? Sięgnij po ciecierzycę, soczewicę, a także groch czy fasolę. Warzywa strączkowe to nie tylko bogate źródło białka, ale również witamin i minerałów, takich jak żelazo, fosfor, cynk, magnez, witamina K, B1, B2, B6 i kwas foliowy. Zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że dobrze wpływają na pracę jelit i poprawiają ich perystaltykę.

Ekologiczna ciecierzyca – sposób na pyszne pasty, zupy i pasztety

Ciecierzyca bio dostępna w naszym asortymencie to naturalne źródło odżywczego białka roślinnego. Ta coraz popularniejsza roślina jest znana ze swojego dobroczynnego wpływu na serce i cały układ krążenia, a także na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zaleca się ją również osobom, które mają skłonność do powstawania anemii lub borykają się z tym schorzeniem. Niski indeks glikemiczny ciecierzycy sprawia, że odgrywa ona ważną rolę w profilaktyce cukrzycy, a także jest ważnym elementem diety na zaparcia. Choć ciecierzyca i inne rośliny strączkowe same w sobie nie są niskokaloryczne, to dzięki zawartości błonnika dają sytość na długi czas, a tym samym mogą wspomagać odchudzanie. Potrawy z ciecierzycy ekologicznej dostępnej w naszym sklepie internetowym wzbogacą Twoją kuchnię w nowe zapachy i smaki. Przygotujesz z tych cennych ziaren takie dania, jak falafele i hummus, smaczne domowe pasty i paszety, a także sycące i odżywcze zupy, krokiety, pierogi czy naleśniki. Dzięki dodatkowi ciecierzycy klasyczne obiady mogą zyskać nowy wymiar, ciekawy smak i dużo więcej zdrowych składników odżywczych.

Soczewica zielona, czerwona oraz czarna w wersji bio

  1. Nasz sklep internetowy z naturalną żywnością to także szeroki wachlarz różnych gatunków soczewicy. Te niezwykle zdrowe strączki to ważne źródło roślinnego białka, błonnika, potasu i kwasu foliowego, które występują w niej w bardzo dużych ilościach. To także korzystne dla organizmu źródło węglowodanów, które zapewniają komórkom stały dopływ energii i nie prowadzą do wahań poziomu cukru we krwi. Soczewica to istna różnokolorowa symfonia smaków. Znajdziesz u nas takie ekologiczne produkty, jak soczewica czerwona, a także zielona i czarna. Soczewica zielona bio doskonale sprawdzi się jako składnik pasty do pieczywa czy apetyczny farsz do pierogów. Soczewica czarna beluga z ekologicznych upraw to doskonały sposób na pyszny gulasz, sos, pasztet, a także dania jednogarnkowe. Z soczewicy czerwonej szybko przygotujesz takie potrawy, jak pożywne i rozgrzewające zupy, gulasze i potrawki, a także dania należące do kuchni indyjskiej.

Fasola ekologiczna, soja i fasola adzuki – siła zdrowia na talerzu

Rośliny strączkowe to prawdziwe pole do popisu dla miłośnika zdrowej diety i kolorowej kuchni. Choć przyjęło się, że mogą powodować wzdęcia, to ich odpowiednie przygotowanie i wcześniejsze namoczenie jest w stanie wyeliminować te przykre objawy. W naszym sklepie znajdziesz takie strączki, jak ekologiczna fasola biała jaś, groch żółty bio, a także pochodząca z naturalnych upraw fasola adzuki, określana czasem jako czerwona soja. Fasolka adzuki ma oryginalny, słodko-orzechowy smak i świetnie się sprawdza jako baza do past, pasztetów, a nawet deserów. Nasz asortyment to również soja z certyfikowanych gospodarstw oraz pyszne propozycje gotowe do natychmiastowego spożycia, takie jak fasola czerwona kidney, fasola biała oraz ciecierzyca w zalewie. Choć strączki nie zawierają kompletnej puli aminokwasów, to łączenie ich ze zbożami (na przykład kaszą jaglaną) pozwala dostarczyć organizmowi pełną paletę tych ważnych związków.