9,57 zł
Banany suszone bez dodatku Produkt bezglutenowy. Bez konserwantów! Zawiera naturalnie występujące cukry.
Żmijowiec zwyczajny (Echium vulgare) – roślina z rodziny ogórecznikowatych, posiadająca łodygę pokrytą włoskami, wąskie, lancetowate liście oraz fioletowe kwiaty zebrane w duże, pionowe kwiatostany. Można spotkać ją praktycznie na każdym kontynencie oprócz Antarktydy. W zielarstwie wykorzystywane jest ziele żmijowca, bogate w takie związki czynne, jak alkaloidy pirolizydynowe, garbniki, krzemionka, saponiny, alantoina, śluzy i olejki eteryczne. Dawniej medycyna ludowa zalecała wyciągi ze żmijowca w przypadku ukąszeń przez żmiję – stąd nazwa rośliny. Obecnie Echium vulgare znany jest ze swojego kojącego wpływu na układ nerwowy. Pomaga uspokoić myśli i zrelaksować ciało. Dodatkowo zioło to stosuje się jako składnik regenerujących okładów na skórę, ponieważ działa na nią łagodząco, wygładzająco oraz regenerująco. Warto pamiętać, że żmijowiec działa hamująco na wykrztuszanie, co może być pomocne w przypadku uciążliwego oczyszczania dróg oddechowych. Spożywanie naparów z ziela żmijowca zalecane jest szczególnie w okresach zwiększonego poziomu stresu, po ciężkim, pracowitym dniu oraz w przypadku ogólnego rozdrażnienia.
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki Ziele żmijowca zwyczajnego 100%.
Zalecany sposób użycia ZIELE CIĘTE Napar 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 20 minut. Przed zaparzeniem ziele warto skropić spirytusem. Wypijać szklankę naparu na wieczór dla relaksu lub po pół szklanki 2-4 razy dziennie w ciągu dnia w przypadku kaszlu. Mocniejszy napar nada się do przemywania skóry i okładów.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Zobacz także