Mieszkańcy Bliskiego i Dalekiego Wschodu chętnie dodają owoce kardamonu do potraw wytrawnych, takich jak curry, pieczone warzywa, dania mięsne i z ryżem, a także aromatyzują nimi marynaty, sosy i alkohole. W Europie najczęściej są one wykorzystywane do słodkich wypieków i ciasteczek lub jako składnik ciepłych napojów: kawy, herbaty i grzanego wina. Kardamon ceniony jest również we wschodniej medycynie tradycyjnej. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, które wspomagają organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami.
Właściwości:
-stanowi aromatyczną, rozgrzewającą przyprawę
-pasuje do słodkich wypieków, orientalnych dań i ciepłych napojów
-wspomaga mechanizmy obronne organizmu oraz wspiera prawidłowe trawienie
Skład:
Cały owoc kardamonu z łupinką 100%
Kraj pochodzenia:
Gwatemala
Zalecany sposób użycia:
Jako przyprawa, w ilości według uznania.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zdrowie:
Drogi moczowe, trawienie, antyoksydanty, higiena jamy ustnej, odprężenie i nastrój, przyprawa