Od 4 do 5 % składu to olejki eteryczne, zawierające silne antyoksydanty oraz substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. W Ajurwedzie kardamon stosowany jest w okresach narażenia na infekcje oraz u osób z osłabioną odpornością. Co ciekawe, w Indiach kardamon wykorzystywany jest także jako środek odświeżający jamę ustną – nasiona są żute lub dodawane jako składnik past do zębów. Niezwykły aromat kardamonu sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni. Można przyprawiać nim potrawy słone i słodkie, którym nadaje charakterystyczny, słodko-ostry, korzenny smak i zapach. Ponadto posiada właściwości rozgrzewające – dobrze sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
Właściwości:
-wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego
-wzmacnia odporność
-działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
Skład: owoc kardamonu bez łupinki 100%
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Zalecany sposób użycia: jako przyprawa, w ilości według uznania.
Sposób przechowywania: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zdrowie: drogi moczowe, trawienie, antyoksydanty, Higiena jamy ustnej, odprężenie i nastrój, przyprawa