Ziółko Majeranek - 20 g
Majeranek jest idealnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupy z fasoli, grochu, duszonej i pieczonej baraniny oraz wieprzowiny. Nadaje delikatności różnorakim sosom, a szczególnie dobrze współgra z pomidorami.
Majeranek w kuchni
Z uwagi na bliskie pokrewieństwo, majeranek jest bardzo często mylony z oregano. Warto jednak wiedzieć, że zdecydowanie różnią się one od siebie i smakiem i zapachem. W kuchni stosuje się zarówno suszone jak i świeże ziele majeranku, jednak trzeba uważać – suszony majeranek ma mocniejszy aromat i należy go dodawać zdecydowanie mniej. Majeranek jest idealnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupy z fasoli, grochu, duszonej i pieczonej baraniny oraz wieprzowiny. Nadaje delikatności różnorakim sosom, a szczególnie dobrze współgra z pomidorami. Z tego powodu jest bardzo chętnie używany w kuchni włoskiej. Ta niezwykle aromatyczna przyprawa wzbogaci również smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, sałatek czy młodych pieczonych ziemniaków. Z uwagi na szerokie zastosowanie przy wyrobie kiełbas w Niemczech, majeranek zyskał miano „kiełbasianego zioła”. Nasi zachodni sąsiedzi, uwielbiają używać go razem z tymiankiem.
Majeranek:
- Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Polecany do doprawiania dań ciężkostrawnych – tłustych mięs, potraw z warzyw strączkowych.
- Napar z majeranku polecany jest przy przeziębieniu.
Majeranek – właściwości prozdrowotne
- Poleca się go przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych. Majeranek ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy z uwagi na właściwości antyseptyczne, żółciopędne oraz pobudzające wydzielanie soków trawiennych.
- Warto o nim pamiętać przy przeziębieniu – napar z majeranku skutecznie rozgrzewa organizm, działa przeciwzapalnie oraz przeciwkaszlowo. Według literatury pomaga również przy uciążliwych bólach głowy.
- Nie ma nic lepszego, niż domowa maść majerankowa na katar. Cienką warstwę specyfiku nakłada się na skórę w okolicy nosa, uważając by nie dostała się do dziurek Pod wpływem ciepła uwalniają się lecznicze olejki eteryczne, które ułatwiają oddychanie.
- Majeranek, z uwagi na swoje delikatne działanie może być stosowany na ciążowe mdłości. By odczuć efekty wystarczy 2-3 razy dziennie, wypić napar z majeranku.
Składniki:
Majeranek suszony 100%
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.