Skrzyp polny (Equisetum arvense) – skrzyp wytwarza na początku wiosny brunatne pędy zarodnionośne, a następnie pędy płonne o jednej głównej łodydze z licznymi rozgałęzieniami wokół niej. Wyglądem przypomina małe drzewko iglaste. W zielarstwie wykorzystywane jest ziele skrzypu polnego, zawierające duże ilości krzemionki, flawonoidy, saponiny oraz alkaloidy.
Właściwości:
-Korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
-Wzmacnia kości i stawy.
-Działa antybakteryjnie i moczopędnie.
Składniki: ziele skrzypu polnego 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Zalecany sposób użycia: 1 łyżkę ziela wsypać do małego garnka i zalać szklanką wrzącej wody, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, a następnie przecedzić. Wypijać 2-3 razy dziennie między posiłkami.
Przeciwwskazania: nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Środki ostrożności: regularne (wewnętrzne) stosowanie skrzypu polnego może przyczynić się do obniżenia poziomu witaminy B1, dlatego zaleca się jej suplementację.