Kalina koralowa (Viburnum opulus) – rozłożysty krzew o pięknych, białych kwiatach zebranych w okazałe baldachogrona. Posiada wiele różnych odmian, które chętnie sadzone są w parkach i ogrodach. Kalinę koralową można spotkać na obszarach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Głównym surowcem zielarskim jest kora, ale pozyskiwane są także owoce, liście i kwiaty. Kora zawiera w swoim składzie: garbniki, triterpeny, flawonoidy, kumaryny, gorycze (wiburninę) oraz sole mineralne.
Właściwości
-Działa kojąco w przypadku nieprzyjemnych miesiączek.
-Pomaga umocnić ściany macicy.
-Redukuje napięcie, pomaga wyciszyć ciało i umysł.
Kalina koralowa – kora cięta zbierana z naturalnych obszarów w Polsce. Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki Kora kaliny koralowej 100%.
Zalecany sposób użycia ODWAR 2 łyżki kory zalać szklanką gorącej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Przykryć i odstawić na 15-30 minut. Przecedzić. Spożyć w ciągu dnia w 3 porcjach.
Sposób przechowywania Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.