To właściwie nie pieprz, lecz papryka ostra - odmiana Cayenne, pochodząca z Gujany Francuskiej (Ameryka Południowa).
Pieprz kajeński – pikantna, intensywnie pomarańczowa przyprawa, nadająca potrawom ostrości i charakterystycznego aromatu. Powstaje w wyniku wysuszenia i zmielenia ostrych papryczek Capsicum annum Cayenne. Warto włączyć go do diety także ze względu na właściwości zdrowotne. Głównym składnikiem aktywnym pieprzu cayenne jest kapsaicyna, która odpowiada za ostrość przyprawy, a przy tym wspiera pracę układu krążenia, działa pobudzająco na przemianę materii oraz wspomaga organizm w walce z bakteriami i grzybami. Pieprz Cayenne sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, warzyw i zup, szczególnie w daniach meksykańskich i azjatyckich.
Właściwości prozdrowotne:
-wspomaga prawidłową pracę układu krążenia.
-wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu.
-pobudza przemianę materii, co wpływa korzystnie na redukcję masy ciała.
Skład: mielony owoc pieprzu cayenne 100%
Kraj pochodzenia: Indie
Zalecany sposób użycia: jako przyprawa, w ilościach według uznania.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci! Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Smak: rozgrzewający, ostry
Zdrowie: sprawne jelita, prawidłowy cholesterol, prawidłowy cukier, zdrowe serce, sprawne krążenie, odchudzanie, przyspieszanie metabolizmu