Papryczki chili mielone 100 g NANGA

    Papryczki chili mielone 100 g NANGA

    Nanga
    Obecnie brak na stanie
    6,28 zł
    Brutto

    Papryka chili – owoce rośliny Capsicum annum, które wyróżniają się bardzo pikantnym smakiem. Głównym składnikiem aktywnym obecnym w papryczkach chili jest kapsaicyna. To ona odpowiada za ostry smak i liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki niej papryka chili rozgrzewa organizm, wspiera prawidłowe trawienie, pomaga w eliminacji drobnoustrojów oraz dba o prawidłowe krążenie. Papryczki zawierają również duże ilości witaminy A, C i B6 oraz antyoksydanty, takie jak flawonoidy, karotenoidy, luteina i zeaksantyna.

    Ceny w sklepie internetowym i sklepach stacjonarnych mogą się różnić.
    Logo Tpay
     

    Papryczki chili w postaci świeżej, suszonej lub sproszkowanej znajdziemy w potrawach typu curry, daniach arabskich, węgierskich, indyjskich, indonezyjskich i meksykańskich. Przyprawa ta podkręca smak pomidorowych sosów i zup. Świetnie pasuje do pieczonych lub gotowanych warzyw i mięsa. Co ciekawe, niektórzy dodają ją także do kakao, deserów czekoladowych i ciast. To nieodłączny składnik znanej meksykańskiej potrawy chili „con carne”. Papryczka chili przyczynia się do wzmocnienia organizmu oraz pobudza procesy trawienne.


    Skład:
    papryczki chilli mielone 100%


    Kraj pochodzenia:
    Chiny


    Zalecany sposób użycia: 
    papryczki chilli stosuje się do przygotowania ostrych sosów i zup. Dodaje się je do dań warzywnych, potraw na bazie fasoli i innych roślin strączkowych oraz do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.


    Przeciwwskazania: 
    chilli należy stosować z ostrożnością. W nadmiernych ilościach może wywoływać piekący ból w ustach i gardle, a także problemy z oddychaniem, szczególnie u osób, które nie są przyzwyczajone do spożywania ostrych przypraw.

    W przypadku nadmiernego spożycia chilli nie należy popijać go wodą ani sokami, gdyż może to spotęgować ból. Ulgę przyniesie jogurt, kefir, śmietana lub tłuste mleko.

    Osoby cierpiące na wrzody żołądka, stany zapalne jelit, syndrom wrażliwego jelita, refluks i inne choroby przewodu pokarmowego powinny unikać chilli i innych ostrych przypraw!


    Zdrowie:
    prawidłowa odporność, zdrowe oczy, trawienie, antyoksydanty, przyspieszanie metabolizmu, odprężenie i nastrój, przyprawa

    5903076413093

    Zobacz także

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    6 innych produktów w tej samej kategorii: