Kukicha BIO 60g MOYA
    Kukicha BIO 60g MOYA
    Kukicha BIO 60g MOYA

    Kukicha BIO 60g MOYA

    Obecnie brak na stanie
    35,00 zł
    Brutto

    Kukicha to zielona herbata, której skład w całości tworzą gałązki i łodygi liści – te części herbacianych krzewów, których nie znajdziemy w innych herbatach. Stąd też jej nazwa: „kuki” w języku japońskim oznacza łodygę lub patyk.

     

    Kukicha powstaje przy okazji produkcji innych zielonych herbat, kiedy blaszki liści są oddzielane od pozostałych elementów. Jej smak przez to jest zdecydowanie inny: delikatniejszy, słodszy i lekko orzechowy. Dzięki niskiej zawartości kofeiny kukicha idealnie nadaje się do picia dla dzieci, kobiet w ciąży oraz o późnych porach dnia. Z tego względu jest też, razem z hojichą, często rekomendowaną herbatą w diecie makrobiotycznej. 


    Kukicha posiada wysoką zawartość relaksującej teaniny. Teanina w liściach w procesie fotosyntezy zmienia się w taniny, które dają „gorzkawy” posmak w herbacie. Ponieważ fotosynteza nie zachodziw łodygach, mają one naturalną wysoką zawartość teaniny.


    Kukicha marki Moya powstaje w procesie produkcji matchy, kiedy liście i łodygi są odseparowywane od arachy (blaszki liści herbaty – półprodukt matchy). W odróżnieniu od zwykłej kukichy jest bardzo delikatnie prażona (dużo krócej niż hojicha). Dzięki temu uzyskuje silniejszy aromat i ciemniejszy żółto-brązowy kolor. 


    Kukicha świetnie nadaje się do 3-4 krotnego zaparzania.


    Kraj pochodzenia: Japonia 


    Skład: 100% organiczna zielona herbata kukicha 


    Sposób parzenia: 2-3g na 150ml | 2-3 min. | 80-90°C


    CZYM RÓŻNIĄ SIĘ HERBATY MOYA?

     SENCHA-NO.21HOJICHAGENMAICHAKUKICHABANCHAWAKOUCHA
    SKŁADNIKI:Zielona herbata SenchaPrażone liście zielonej herbaty SenchaZielona herbata Sencha & ziarna prażonego brązowego ryżuGałązki zielonej herbatyZielona herbata BanchaCzarna herbata Wakoucha
    SMAK:Lekko słodki z ziemną nutąUnikalny, drzewny aromatSłodko- maślany, orzechowyDelikatnie słodki i lekko orzechowy z nutami morzaDelikatny roślinny z gorzkim posmakiemdelikatnie kwiatowy z nutami słodowymi
    KOLOR NAPARU:Zielonkawo-złotyKarmazynowy brązJasnożółtyJasnozielonyJasny żółto-zielony odcieńbursztynowy
    POCHODZENIE:Kagoshima, Kyushu, JaponiaKagoshima, Kyushu, JaponiaKagoshima, Kyushu, JaponiaKagoshima, Kyushu, JaponiaKagoshima, Kyushu, JaponiaWyspa Honsiu, Japonia
    CERTYFIKAT EKOLOGICZNY:TakTakTakTakTakTak
    POZIOM TEINY:WysokiNiskiŚredniNiskiŚredniŚredni
    POLECANE SPOŻYCIE:Przed południemWieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznejPo południu, często spożywana do posiłkówWieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznejO każdej porze dniaO każdej porze dnia
    5904730935739

    Zobacz także

    6 innych produktów w tej samej kategorii: