Ziółko Zioła prowansalskie - 25 g
Zioła prowansalskie to niezwykle wszechstronna przyprawa. Są nieodłącznym elementem diety bezsolnej, ponieważ po dodaniu odrobiny ziół prowansalskich, żadna potrawa nie będzie wydawała się banalna. Wzbogacą również smak wszystkich rodzajów mięs, dań rybnych, zup oraz sałatek.
Zioła prowansalskie w kuchni
Zioła prowansalskie to kompozycja o wyjątkowym aromacie, niezliczonych zaletach kulinarnych i wielu, nieco mniej znanych właściwościach zdrowotnych. Nie ma jednego, stałego przepisu na tę kultową mieszankę. Mimo tego, że swoista baza składników jest stała, to dostępne na rynku zioła prowansalskie często różnią się między sobą jednym czy dwoma elementami. Na naszą mieszankę składa się bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, cząber i nać pietruszki. Zioła prowansalskie to niezwykle wszechstronna przyprawa. Są nieodłącznym elementem diety bezsolnej, ponieważ po dodaniu odrobiny ziół prowansalskich, żadna potrawa nie będzie wydawała się banalna. Zioła prowansalskie wzbogacą również smak wszystkich rodzajów mięs, dań rybnych, zup oraz sałatek, sprawiając tym samym, że każdy, nawet najzwyklejszy posiłek uszczęśliwi nasze kubki smakowe.
Zioła prowansalskie:
- Jedna z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych kompozycji ziołowych na świecie.
- Zyskały popularność dzięki bardzo trafnemu połączeniu kilku nieoczywistych smaków i aromatów.
- Wzbogaca smak wszystkich rodzajów mięs, dań rybnych, zup oraz sałatek, sprawiając tym samym, że każdy, nawet najzwyklejszy posiłek uszczęśliwi nasze kubki smakowe..
Jakie składniki tworzą nasze zioła prowansalskie?
- Bazylia ma za zadanie nadawać świeżości całej mieszance. Charakteryzuje się lekko korzenno-balsamicznym smakiem oraz cytrynowo-pieprznym aromatem.
- Rozmaryn, ceni się go w szczególności za wyjątkowy sosnowy zapach oraz lekko gorzkawy smak. Jest podstawową przyprawą do pieczenia mięs.
- Oregano wprowadza do kompozycji śródziemnomorski aromat. Jest podstawową przyprawą kuchni włoskiej.
- Tymianek łączy wszystkie smaki i aromaty w spójną całość, dlatego mówi się, że jest swoistą podstawą ziół prowansalskich.
- Cząber gwarantuję lekko gorzkawą nutę, będąc swego rodzaju przeciwwagą dla świeżości bazylii.
- Nać pietruszki swoim silnym aromatem i orzeźwiająco, cierpkim smakiem urozmaica całą kompozycję, nadając jej wyjątkowości.
Składniki:
Bazylia, rozmaryn, oregano, nać pietruszki, tymianek, cząber.
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.