Ziółko Estragon - 25 g
Estragon to aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Kiedyś bardzo popularny szczególnie w kuchni arabskiej. Polecany jako przyprawa do dań mięsnych z kaczki, jagnięciny czy kurczaka.
Estragon – zastosowania kulinarne
Estragon jako przyprawa charakteryzuje się lekko gorzkim i korzenno-ziołowym aromatem, który niektórym może przypominać koper włoski lub anyż. Wśród profesjonalnych kucharzy, przyprawa ta najczęściej łączona jest z octem oraz wszelkimi rybami. Warto pamiętać, że estragon ze względu na swoją intensywność jest bardzo dominującą przyprawą. Już mała szczypta tego zioła wystarczy, aby nadać przygotowywanej potrawie unikatowego smaku i aromatu. Estragon jest obowiązkowym składnikiem takich sosów jak tatarski, bearnaise, holenderski czy francuskiej musztardy Dijon. Świetnie pasuje również do kaczki, jagnięciny, kurczaka i owoców morza.
Estragon:
- Jest bardzo dominującą przyprawą, nawet niewielka ilość potrafi zupełnie zwalczyć smak i aromat pozostałych przypraw.
- Wykazuje niezwykłą zdolność nadawania smaku octowi.
- Z uwagi na swoje właściwości zwiększające wydzielanie soków żołądkowych, działa wspomagająco na proces trawienia.
Estragon – właściwości prozdrowotne
- Z uwagi na swoje właściwości zwiększające wydzielanie soków żołądkowych, działa wspomagająco na proces trawienia.
- Wiele badań in vitro i in vivo potwierdziło zdolność estragonu do obniżania poziomu glukozy we krwi.
- Wykazuje korzystne działanie na układ moczowy, dzięki czemu wspiera usuwanie niekorzystnych substancji z organizmu.
- Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i jest doskonałym antyutleniaczem.
Składniki:
Estragon suszony 100%
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.