Skrobię kukurydzianą otrzymuje się z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach. Charakterystycznie "skrzypi".
Właściwości: skrobia to bardzo uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Może służyć jako zagęszczacz do zup i sosów. By to zrobić, należy ją najpierw dosypać do zimnej wody, wymieszać i wlać wywar do sosu lub zupy. Skrobię dodaje się również do wypieków, by nadać im drobną teksturę i zwiększyć wilgotność.
Zastosowanie: ma jednak również inne, nie tylko kulinarne zastosowania. Doskonale sprawdzi się do czyszczenia powierzchni z plam oleju, krwi, żywności. Można nią także czyścić garnki, patelnie, a nawet dodawać jako środek zmiękczający do prania. Co ciekawe, skrobia w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdza się jako środek na ukąszenia komarów i na oparzenia słoneczne (łagodzi świąd i ból).
Kraj pochodzenia: Słowacja
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 351 kcal
Tłuszcz 0 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 86,8 g
W tym cukry 0,9 g
Błonnik 1,7 g
Białko 0,2 g
Sól 0,01 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.