Mąka z płaskurki graham typ 1850 1kg Młyn Kopytowa
Mąka z płaskurki graham typ 1850 jest wytwarzana z ziarna płaskurki. Ziarno to jest jeszcze starsze niż orkisz. Mąka z płaskurki była bardzo popularna w czasach Cesarstwa Rzymskiego.
Właściwości: płaskurka jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii.
Zastosowanie: idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych.
Produkt polski, 100% płaskurki
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 334 kcal
Tłuszcz 2,89 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,54 g
Węglowodany 68,7 g
W tym cukry 7,12 g
Błonnik 12,9 g
Białko 14,42g
Sól 0,01 g
Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.