Majeranek jest idealnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupy z fasoli, grochu, duszonej i pieczonej baraniny oraz wieprzowiny. Nadaje delikatności różnorakim sosom, a szczególnie dobrze współgra z pomidorami.
Ziółko Kozieradka w nasionach stosowana jest jako przyprawa do cielęciny, baraniny, drobiu, ryb. Świetnie sprawdza się również jako napar, szczególnie polecana do picia dla osób zmagających się z problemem z cholesterolem. Wcierka z naparu z nasion kozieradki zapobiega wypadaniu włosów i stymuluje wzrost nowych kosmyków, w tym tzw. baby hair. Oprócz tego...
Bazylia jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, a z uwagi na charakterystyczny świeży smak i aromat, dodaje się ją do sałatek, zup i sosów, w szczególności pomidorowych. Świetnie uzupełnia smak niemal wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej.
Papryka słodka mielona oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru. Jest to przyprawa, która idealnie dopełnia smak wszelkich dań rybnych, mięsnych, sosów oraz zup. Jest podstawą tak kultowych potraw jak leczo czy paprykarz.