BECLA Dzika róża krojona 100g
Owoc dzikiej róży jest najbogatszym, występującym naturalnie źródłem witaminy C. Dwa, trzy owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłej osoby.
Naturalna witamina C, zawarta w owocach dzikiej róży jest pięciokrotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, gdyż chronią ją towarzyszące flawonoidy i kwasy organiczne, hamuje ona procesy starzenia się organizmu, zmiany miażdżycowe, ma działanie ogólnie wzmacniające oraz wpływa na polepszenie odporności przed infekcjami. Witamina C i inne związki odżywcze obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin w przeziębieniowych, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Ponadto owoce dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia oraz w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu.
Opakowanie zawiera: 100% owoców suszonej dzikiej róży (pokrojonych i odsianych) - żadnych dodatków i konserwantów.
Na 100g suszonej dzikiej róży przypada prawie jeden kilogram świeżych owoców!
Produkt naturalny,
bez konserwantów,
niesiarkowany,
pakowany ręcznie.
Nasza rada: Owoce suszonej dzikiej róży są doskonałym składnikiem owocowych naparów (łyżeczka/dwie na szklankę). Owoce wsyp do szklanki lub dzbanka, zalej gorącą wodą i parz pod przykryciem ok.10 min. Szczególnie polecamy z dodatkiem czarnego bzu i czarnej porzeczki.
Jak suszymy owoce dzikiej róży?
Świeże owoce róży najpierw kroimy i układamy na półkach w suszarni. Następnie suszymy gorącym powietrzem w temperaturze poniżej 70°C, aby maksymalnie zachować w malinach wartości odżywcze. Po wysuszeniu owoce odsiewamy z drobnych kujących włosków i nadmiaru pestek.
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna 1077 kJ/260 kcal; tłuszcz 2,1 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; węglowodany 82,1 g; w tym cukry 19,1 g; błonnik 52,2 g; białko 4,4 g; sól 0,01 g