Bylica piołun pospolicie zwana piołunem, psią rutą lub absyntem występująca naturalnie na terenie Europy, Azji oraz północnej Afryki.
Zioło jest cenne ze względu na swój niezwykle aromatyczny olejek eteryczny. Poza tym cennym składnikiem w zielu znajdziemy przede wszystkim potas, flawonoidy, witaminę C czy karoteny.
Dawniej piołun wykorzystywany był do przyrządzenia naparu, którym później okładano oczy przy zapaleniu lub zmęczeniu. Współcześnie zioło wykorzystywane jest jako środek wielu zastosowań, do których możemy zaliczyć działanie przeciwrobaczne, antypierwotniakowe czy pobudzające wydzielanie soku żołądkowego.
Składniki:
Piołun ziele mielone
Kraj pochodzenia:
Polska
Sposób przygotowania:
1 łyżeczkę ziela zalać niepełną szklanką (150ml) wrzącej wody, pozostawiamy pod przykryciem do naciągnięcia na 10 minut, przecedzamy.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić prze światłem i wilgocią.