Goździki – przyprawa, którą stanowią wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego (Syzygium aromaticum).
Goździki wyróżniają się piekącym, orzeźwiającym smakiem dzięki zawartości do 20% olejku eterycznego, którego głównym związkiem czynnym jest eugenol. Wpływa on korzystnie na trawienie i perystaltykę jelit. Olejek goździkowy jest wykorzystywany także w aromaterapii – pomaga on oczyścić drogi oddechowe i wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. Już kilka wieków p.n.e. w Chinach przyprawę tę żuto dla odświeżenia oddechu oraz dla zdrowia uzębienia i dziąseł. Goździki to wspaniały dodatek do ciast, deserów, wina, kawy i herbaty, nadający potrawom i napojom korzennego aromatu i właściwości rozgrzewających. Goździki dobrze sprawdzają się również jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i dań mięsnych. Dosłownie kilka sztuk goździków wystarczy, by uzyskać niepowtarzalny aromat i smak.
Właściwości:
-posiadają korzenny zapach oraz piekący i odświeżający smak
-rozgrzewają ciało
-wspierają prawidłowe trawienie i wspomagają organizm w walce z drobnoustrojami
Składniki:
Owoc goździka 100%
Kraj pochodzenia:
Madagaskar
Zalecany sposób użycia:
Jako przyprawa, w ilościach według uznania.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie:
Sprawne jelita, trawienie, higiena jamy ustnej
Zobacz także