Nasiona muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans) - gałka muszkatołowa zyskała dużą popularność jako przyprawa już tysiące lat temu. Stosowana była w kuchni staroegipskiej, indyjskiej i chińskiej. Współcześnie jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej także w Europie i Ameryce. Ma charakterystyczny aromat i ostry, korzenny smak.
Gałka muszkatołowa - właściwości:
-przyprawa o korzennym, lekko ostrym smaku
-pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich
-świetnie komponuje się z innymi przyprawami korzennymi
Skład: całe nasiona gałki muszkatołowej 100%
Kraj pochodzenia: Granada
Zalecany sposób użycia: jako przyprawa. Ze względu na to, że szybko traci swój aromat. warto mielić ją tuż przed użyciem.
Komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak ze słodkimi. Warto dodawać ją do mięsa, warzyw strączkowych, sosów, jajek oraz gotowanych warzyw, takich jak: bakłażan, szpinak czy kapusta. Świetnie pasuje do potraw orientalnych w połączeniu z innymi przyprawami korzennymi. Często dodawana jest do ciast, pierników, budyni, pieczywa i ciepłych napojów. Wystarczy szczypta, aby danie zyskało wyjątkowy smak.
Uwaga: wysokie dawki gałki muszkatołowej (5-20 g) mogą wywołać halucynacje, zawroty głowy i mdłości.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci! Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.