Przyprawa zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz kwas szikimowy, dzięki którym wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. W sztuce kulinarnej często pojawia się w wyrobach cukierniczych, deserach i potrawach na słodko. Stanowi także istotny element kuchni chińskiej, w której często występuje w zupach oraz w daniach mięsnych. W Europie jest chętnie dodawany do kompotów, dżemów i likierów. Anyżu nie może zabraknąć w korzennej kawie lub herbacie, którym doda charakterystycznej słodyczy i dekoracyjnego akcentu.
Właściwości:
-świetnie komponuje się w potrawach na słodko oraz w daniach wytrawnych kuchni chińskiej
-wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego
Skład:
Owoc anyżu gwiazdkowego 100%
Kraj pochodzenia:
Wietnam
Zalecany sposób użycia:
Jako przyprawa, w ilościach według uznania.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Zdrowie:
Trawienie, higiena jamy ustnej