Mąka żytnia razowa typ 2000 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy).
Właściwości:
Mąka żytnia razowa, jak nazwa wskazuje, powstaje przez jednorazowe zmielenie ziarna. Zawiera sporo otrąb, dzięki temu jest najzdrowszym typem mąki. Ma wyrazistszy smak od innych mąk, z tego powodu potrzebuje nieco więcej wody.
Zastosowanie:
Mąka ciemna idealna do wypieku chleba pełnoziarnistego, mieszanego i żytniego. Często także ludzie wykorzystują tę mąkę do tworzenia zakwasu na żur.
Wyprodukowano w Polsce
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 321 kcal
Tłuszcz 2,2 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
Węglowodany 74 g
W tym cukry 2,9 g
Błonnik 9,5 g
Białko 7,9 g
Sól 0,01 g
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.