Mąka z Samopszy typ 1850 Graham 1kg MŁYN KOPYTOWA
Samopsza jest pszenicą, o której mówi się, że jest najstarszym zbożem świata. Mąka z samopszy charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Taka odmiana mąki może być więc używana jako alternatywa dla tradycyjnej.
Właściwości: osoby które dbają o swoje nawyki żywieniowe powinny zainteresować się tą odmianą. Znajdą bowiem w mące dużą ilość błonnika, który pomaga w zapobieganiu chorób serca oraz cukrzycy. Potrawy powstałe przy użyciu tej mąki są także mniej kaloryczne niż przygotowane przy udziale zwykłej odmiany.
Zastosowanie: mąka taka doskonale nadaje się do tworzenia pieczywa, może także być używana jako alternatywa dla zwykłej odmiany przy robieniu ciast, naleśników czy gofrów. Możemy korzystać z tej mąki niemal tak jakbyśmy korzystali ze zwykłej, warto jednak mieć na uwadze to, że ma ona w sobie sporo błonnika.
Wyprodukowano w Polsce
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 334 kcal
Tłuszcz 2,89 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,54 g
Węglowodany 68,7 g
W tym cukry 7,12 g
Błonnik 12,9 g
Białko 14,42g
Sól 0,01 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.