Mąka z komosy ryżowej sprawdzi się idealnie dla miłośników zdrowej kuchni. Komosa ryżowa przez Inków jest nazywana "matką zbóż" - nie bez powodu. Zawiera pełnowartościowe białko oraz jest bogata w tłuszcze nienasycone. Szczególnie wyróżnia się licznymi minerałami oraz witaminami. Mąka z komosy może być stosowana do wyrobu pieczywa, ciast, naleśników, oraz wszelkich potraw bezglutenowych.
Właściwości: mąka z komosy ryżowej ma multum różnych zalet zdrowotnych. Pobudza trawienie, działa moczopędnie oraz przeciwrobacznie. Ma znaczącą zawartość błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza wiele różnych minerałów - m.in. żelazo, wapń, magnez, mangan, czy miedź. Mąka z komosy ryżowej jest bogata w witaminy z grupy B, ale również witaminę A i E.
Zastosowanie: mąka z komosy ryżowej jest perfekcyjna do produkcji domowego pieczywa - makaronów, tortilli, czy chlebów. Jest również wykorzystywana do różnych deserów, czyli muffinek, pancakes, brownie, czy ciastek.