Mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana jest żółtego koloru, przez co potrawy do których została dodana ta mąka również będą zmieniały barwę na żółtą. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast oraz tortilli. Również doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej.
Właściwości: jest to mąka z natury bezglutenowa, dlatego jest idealna dla osób chorujących na celiakię oraz tych którzy mają nietolerancję glutenu. Mąka kukurydziana zawiera w sobie cenne białko, błonnik, witaminy B1, B6. Dodatkowo jest źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, magnez czy cynk. Mąka kukurydziana posiana naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które warunkują barwę mąki i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Czym się jeszcze wyróżnia? Obniża poziom cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawartości błonnika. Reguluje aktywności enzymów. Dzięki zawartości cynku wspomaga układ odpornościowy.
Zastosowanie: mąkę kukurydzianą można wykorzystać przede wszystkim do wypieków pieczywa. Ponadto nie ma przeszkód, by ten rodzaj mąki wykorzystać do produkcji makaronów, herbatników, ciast oraz tortilli.
Wyprodukowano w Polsce.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 347 kcal
Tłuszcz 3 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,28 g
Węglowodany 70,5 g
W tym cukry 2,2 g
Błonnik 7,5 g
Białko 5,9 g
Sól 0,005 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.