Mąka owsiana jest najbardziej popularna w Chinach, w Polsce nie jest najczęściej używaną z mąk. A to dziwi, ponieważ będzie ona doskonała nawet w przypadku popularnych i bardzo tradycyjnych przepisów. Zyskujemy wówczas zdrowszy odpowiednik tradycyjnie używanej mąki.
Właściwości:
Mąka owsiana jest bardzo bogata w białko oraz błonnik spożywczy. Zawiera także bardzo dużo witaminy B oraz innych minerałów. Znajdziemy w niej także sporo magnezu, manganu oraz żelaza. Niespodzianką może być także fakt, że biało obecne w mące jest pełnowartościowe. Przez wiele stuleci owies był wykorzystywany jako pożywienie, jednak już wcześniej zauważono, że ma on bardzo wysokie właściwości zdrowotne. Owies polecany jest w przypadku nadmiernej potliwości czy nadciśnienia.
Zastosowanie:
Mąka ta sprawdza się do przepisów orientalnych – to właśnie z tej odmiany mąki przyrządzane są sławetne pierożki z Chin. Z powodzeniem jednak można także przyrządzać wiele bardziej ‘polskie’ potrawy. Bez problemu przyrządzimy z niej ciastka, chleb czy naleśniki.
Wyprodukowano w Polsce
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 374 kcal
Tłuszcz 8 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g
Węglowodany 55 g
W tym cukry 0 g
Błonnik 11 g
Białko 15 g
Sól 0,01 g