Mąka ryżowa jest wytwarzana poprzez zmielenie białego ryżu. Jest jedną z popularniejszych mąk bezglutenowych.
Właściwości: mąka ryżowa posiada bardzo dobre właściwości prozdrowotne. Pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu oraz zaparciami, ze względu na obecny w mące ryżowej błonnik. Jest to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.
Zastosowanie: mąki ryżowej można użyć do zagęszczania zup i sosów. Dodatkowo idealnie nadaje się do panierowania ryb i mięs. Nadaje się też do zrobienia naleśników czy racuchów. Można jej używać też do deserów. Szerokie zastosowanie mąki ryżowej sprawiło, że stała się jedną z najbardziej popularnych mąk bezglutenowych. Mąka ryżowa jest używana w kuchni azjatyckiej i to z niej robi się papier ryżowy, makaron ryżowy czy lekkie pieczywo.
Wyprodukowano w Polsce
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 349 kcal
Tłuszcz 0,7 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g
Węglowodany 76,9 g
W tym cukry 2 g
Błonnik 2,3 g
Białko 7,6 g
Sól 0,01 g