Mąka gryczana powstaje przez zmielenie kaszy gryczanej niepalonej. Mąka ta służy do zrobienia makaronów, ciast, naleśników oraz jest wykorzystywana jako dodatek do każdego rodzaju pieczywa.
Właściwości:
Mąka gryczana powstaje z ziaren gryki, dzięki temu nie zawiera w sobie glutenu w odróżnieniu do mąk tradycyjnych. Jest nieco ciemniejsza od innych mąk. Dzięki swoim właściwościom, doskonale sprawdza się dla wegetarian, ponieważ dostarcza lizyny i argininy. Nieoceniona jest również dla cukrzyków, dlaczego? Ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Na tym jej zalety się nie kończą. Ma bardzo dużo białka, aż 13 gram na 100 gram mąki.
Zastosowanie:
Mąka gryczana sprawdza się w każdym wypieku, od chlebów po naleśniki. Gdy wypiek wychodzi za kruchy, polecamy dodać trochę mąki pszennej, która również jest dostępna w naszym sklepie. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskamy także delikatniejszy smak. Mąka gryczana przez to, że powstaje z ziaren gryki może mieć dla niektórych zbyt intensywny smak.
Mąka z natury bezglutenowa.
Wyprodukowano w Polsce.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 367 kcal
Tłuszcz 2,7 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 68,6 g
W tym cukry 0 g
Błonnik 5,9 g
Białko 14 g
Sól 0,01 g