Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) – surowcem zielarskim są kwiaty oraz ziele krwawnika, zawierające w swoim składzie cenny olejek eteryczny, flawonoidy, substancje gorzkie, garbniki oraz sole mineralne. Nazwa rodzajowa rośliny wynika z jej zdolności do łagodzenia drobnych krwawień. Właściwości: -Łagodzi drobne krwawienia, przyśpiesza gojenie się...
Korzeń prawoślazu bogaty jest w śluzy, które pod wpływem wody, przechodzą do roztworu i pęcznieją. Macerat z korzenia prawoślazu ma działanie powlekające i osłaniające. Szczególnie zalecany jest przy podrażnieniach przewodu pokarmowego, bólu gardła i suchym kaszlu oraz na chrypkę. Macerat ten łagodzi dyskomfort wynikający z nadkwasoty żołądka oraz zgagę....
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) - właściwości: -pobudza tworzenie się nowych połączeń nerwowych, uspokaja, łagodzi napięcie, poprawia samopoczucie, -wspomaga uczenie się i zapamiętywanie -wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.
Dereń zawiera ogromne ilości witaminy C, a także witamin P i A. Jest szczególnie bogaty w związki żelaza, jak również flawonoidy, kwasy organiczne, antyoksydanty, biostymulatory, garbniki i pektyny.