Już w starożytności hyzop ceniony był przez greckich lekarzy, którzy uznawali go za środek oczyszczający i wzmacniający drogi oddechowe. Ponadto święte ziele służyło dawniej do celów rytualnych. Od wieków znajduje miejsce w kuchni w postaci przyprawy do zup, sosów oraz alkoholi domowej produkcji. Hyzop lekarski nadaje głębi potrawom, szczególnie daniom mięsnym i rybnym. Jednak jeśli chcemy wydobyć z niego najwięcej korzyści dla zdrowia, możemy przygotować z niego aromatyczny, lekko gorzki napar.
Właściwości prozdrowotne:
-wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego
-korzystnie wpływa na trawienie
-wspomaga naturalną odporność i delikatne uspokaja
-stanowi cenną przyprawę o lekko gorzkawym, korzenno-miętowym smaku
Skład:
Ziele hyzopu cięte 100%
Kraj pochodzenia:
Polska
Zalecany sposób użycia:
Używać jako przyprawę lub sporządzić napar: zalać 1-2 łyżeczki suszu wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Można nieco dosłodzić. Wypijać 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci, Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie:
Prawidłowa odporność, regulacja miesiączki, trawienie