32,74 zł
Olejek eteryczny produkowany z liści i kwiatów hyzopu lekarskiego (Hyssopus officinalis). Ma słodki zapach, odpręża i poprawia nastrój. Ułatwia oddychanie, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Koi bóle mięśni oraz stawów.
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) – nazywany także józefką lub świętym zielem. W zielarstwie wykorzystywane są jego kwiaty oraz ziele. Najważniejszymi substancjami są: terpeny, olejki eteryczne, flawonoidy, żywice i garbniki. To zioło przyprawowe do potraw i alkoholi o unikalnym zapachu i gorzkawym smaku. Łagodzi problemy trawienne. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych. Łagodzi wzdęcia. Działa rozkurczowo i wykrztuśnie.
Już w starożytności hyzop ceniony był przez greckich lekarzy, którzy uznawali go za środek oczyszczający i wzmacniający drogi oddechowe. Ponadto święte ziele służyło dawniej do celów rytualnych. Od wieków znajduje miejsce w kuchni w postaci przyprawy do zup, sosów oraz alkoholi domowej produkcji. Hyzop lekarski nadaje głębi potrawom, szczególnie daniom mięsnym i rybnym. Jednak jeśli chcemy wydobyć z niego najwięcej korzyści dla zdrowia, możemy przygotować z niego aromatyczny, lekko gorzki napar.
-wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego
-korzystnie wpływa na trawienie
-wspomaga naturalną odporność i delikatne uspokaja
-stanowi cenną przyprawę o lekko gorzkawym, korzenno-miętowym smaku
Ziele hyzopu lekarskiego, certyfikowany alkohol etylowy, woda destylowana, gliceryna roślinna.
Hyzop lekarski – wyciąg ziołowy 1:1 – 100%. Zawartość etanolu: 20%.
Polska
Raz dziennie 1 lub 2 porcje zakraplacza. Porcję rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody lub przyjmować podjęzykowo.
1 porcja pipety (zakraplacza) to około 0,5 ml.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci, Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Prawidłowa odporność, regulacja miesiączki, trawienie
Zobacz także