Dziurawiec zwyczajny, nazywany również zielem świętojańskim, działa wspomagająco na układ pokarmowy, w szczególności na pęcherzyk żółciowy.
Właściwości:
Dziurawiec zwyczajny to zioło o żółtych kwiatach, popularnie porastające polskie łąki. Dziurawiec ma szeroki wachlarz korzystnych dla zdrowia człowieka właściwości, gdyż służy pomocą zarówno w schorzeniach układu pokarmowego, moczowego, skóry jak i depresji.
Ziele dziurawca wykazuje działanie rozkurczające, dlatego też znajduje zastosowanie w schorzeniach związanych z zastojem żółci, w kamicy żółciowej i moczanowej. Przywraca prawidłową perystaltykę jelit, łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit. Działa rozluźniająco na mięśnie brzucha i łagodzi ból. Pobudza apetyt oraz wspomaga wątrobę.
Ziele dziurawca działa także moczopędnie. Właściwość tę przypisuje się flawonoidom a w szczególności zawartemu w dziurawcu hiperozydzie. Zalecany jest w kamicy moczowej.
Wyciągi z dziurawca są polecane w walce z bielactwem skóry, zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Dziurawiec stosowany na rany, odmrożenia, trądzik, wrzody, przyspiesza ich regenerację i wspomaga ich gojenie. Dzięki zawartej w nim rutynie, kwercetynie oraz garbnikom dziurawiec działa ściągająco na skórę, błony śluzowe, a także uszczelnia naczynia krwionośne i łagodzi biegunkę.
Alkoholowe przetwory z dziurawca stosowane doustnie wykazują działanie przeciwdepresyjne oraz poprawiające nastrój. Znajdują one zastosowanie w nerwicach oraz depresji.
Skład:
Dziurawiec zwyczajny ziele 100% (susz ziołowy)
Zalecana do spożycia dzienna porcja:
1 łyżeczka produktu dziennie. Najlepsze efekty przynosi systematyczne spożywanie produktu.