Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum) –surowcem zielarskim jest jego ziele, które obfituje w szereg związków flawonoidowych, a także w takie substancje czynne, jak: fitosterole, alkaloidy, kwasy fenolowe i inne. Ostrożeń stosowany był w dawnej medycynie naturalniej jako środek optymalizujący odpowiedź przeciwzapalną organizmu oraz wykorzystywany do przemywania podrażnionej skóry. Obecnie napar z ostrożenia warzywnego świetnie sprawdza się jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu. Stosowany zewnętrznie w formie kąpieli głęboko relaksuje, pozytywnie wpływając na zdrowie i wygląd skóry.
Właściwości prozdrowotne:
Wspiera prawidłową pracę wątroby.
Wspomaga procesy detoksykacyjne organizmu.
Działa łagodząco na skórę i błony śluzowe.
Składniki:
Ostrożeń warzywny ziele cięte 100%
Kraj pochodzenia:
Polska
Zalecany sposób użycia:
1-2 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzątku.
Można przykryć i parzyć 10-15 minut, ale najlepiej gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Przecedzić. Spożywać 2 razy dziennie po szklance.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie:
Stres, napięcie, zdrowie skóry, mocna wątroba, higiena jamy ustnej, oczyszczanie organizmu, pielęgnacja ciała, odprężenie i nastrój, rany i otarcia, trądzik