Korzeń szczeci pospolitej wykazuje działanie przeciwbólowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne. Ochrania i wspiera pracę wątroby. Pomocny w bólach reumatycznych, chorobie wrzodowej żołądka, dnie moczanowej, chorobie płuc. Łagodzi stany zapalne skóry, działa przeciwpasożytniczo.
Szczeć pospolita zawiera:
Kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy; irydoidy: cefelarozyd (scabiozyd), dipsakotynę i dipsakan (glikozyd), trójterpeny (kwas ursolowy), saponiny i alkaloidy; kwas fenolowy.
Właściwości:
Bakteriostatyczne, ochronne na miąższ wątroby, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwreumatyczne, immunostymulujące, przeciwbólowe, antybiotyczne, wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w ten sposób organizmowi w pozbyciu się boreliozy.
Składniki:
Szczeć pospolita korzeń
Sposób przygotowania:
1 łyżeczkę suszu (2g) kłącza perzu zalać filiżanką wody, ogrzewać do wrzenia i gotować przez 5-8 minut. Przecedzić. Pić 2 filiżanki dziennie między posiłkami.
Przeciwwskazania:
Nie zaleca się stosowania preparatu u dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem.