Kava kava, czyli pieprz metystynowy (Piper methysticum), jest krzewem z rodziny pieprzowatych o wzniesionych pędach i sercowatych liściach
Roślina ta uprawiana jest powszechnie na Wyspach Pacyfiku – w Mikronezji, Melanezji, Polinezji, na Fiji, Vanuatu i Hawajach. W pieprzu metystynowym występują aktywne składniki zwane kavalaktonami. Wywar z kavy kavy stanowi ważny element tradycji mieszkańców Wysp Oceanu Spokojnego.
Z kava kava pozyskiwane są korzenie, nazywane waka, oraz grubsze części łodygi znajdujące się tuż nad korzeniem, zwane lawena. Lawena charakteryzuje się mniejszą zawartością kavalaktonów w porównaniu z waką.
Według aktualnych przepisów prawnych kava kava nie jest przeznaczona do spożycia.
Składniki:
Borongoru Kava pochodząca z Vanuatu. Chemotyp: 241356.
Zalecany sposób użycia:
Łyżeczkę kava zalać 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15 minut. Odsączyć. Użyć do fazy wodnej kosmetyków ujędrniających skórę.
Do użytku zewnętrznego.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.