Suszony zakwas żytni powstaje z dojrzałego zakwasu, który jest używany w lokalnej eko-piekarni. Jest suszony powietrzem w temperaturze nie przekraczającej 43 st. C, a by zachował maksymalnie dużo kultur bakterii powstałych w wyniku fermentacji.
Suszone krążki bananów, miękkie i słodkie, bez dodatku cukru (zawierają cukry naturalnie występujące). Doskonałe jako sycąca, pożywna przekąska lub dodatek do musli, owsianek, deserów.
Czarnuszka to aromatyczna przyprawa do pieczywa. Można ją dodawać do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności a także do dań mięsnych i warzywnych by nadać im wyrazistości.
Czarnuszka to aromatyczna przyprawa do pieczywa. Można ją dodawać do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności a także do dań mięsnych i warzywnych by nadać im wyrazistości
Len brązowy to zdrowy dodatek do musli, płatków, zup, pieczywa. Całe nasiona lnu ułatwiają trawienie, a mielone wspomagają leczenie dróg oddechowych, moczowych, wrzodów.
Siemię lnu złociste o lekko orzechowym smaku to zdrowy dodatek do płatków śniadaniowych, owsianki, jogurtów, wypieków. Można również stosować go zewnętrznie w postaci okładów, masek, do kąpieli.
Olej kokosowy pozyskuje się poprzez rozdrobnienie miazgi kokosowej, następnie suszenie jej w kontrolowanej temperaturze i poddanie tłoczeniu na zimno w prasie śrubowej. Olej kokosowy virgin jest bardziej wartościowy od bezzapachowego, pięknie pachnie i ma posmak kokosowy. Używany głównie w kosmetyce (włosy, skóra). Można używać go do wypieków, ale podczas...
Mąka pszenna typ 1850 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ekologicznego ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych. Twórcą jej nazwy był pastor Sylvester Graham, który miał być przeciwnikiem wysoko przetworzonej mąki, zamiast tego chciał stworzyć produkt tworzony w sposób prosty, co miało dać efekt w postaci zdrowej mąki.
Tapioka - produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Sprawdza się jako środek zagęszczający do zup, sosów, kisieli czy budyniu. Polecana w szczególności dla osób chorujących na miażdżycę lub będących na specjalistycznych lub odchudzających dietach.
Czarny sezam ma orzechowy, lekko słodki smak. Doskonale nadaje się do sushi, sałatek, surówek, mięs, warzyw, jako posypka do chleba. Przed spożyciem powinien zostać zmielony, ugotowany lub namoczony