Zima to dla ludzkiego organizmu wyjątkowo trudny czas. Wpływa na to ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, mniejsza ilość ruchu, a także wzmożona ochota na produkty ciężkostrawne, kaloryczne i bogate w cukier. Wiosenny detoks pozwala wrócić do aktywnego życia po zimowym uśpieniu. Wprowadzenie do diety produktów wspomagających oczyszczanie to doskonały sposób na zastrzyk energii, szczupłą sylwetkę i piękną, promienną skórę.
Dlaczego potrzebujemy oczyszczania organizmu po zimie?
W okresie jesienno-zimowym mamy wyraźnie większą skłonność do przybierania na wadze, często też borykamy się z problemem suchej, odwodnionej i pozbawionej blasku skóry. Spowolniony metabolizm sprawia, że ciało z trudem radzi sobie z eliminacją zalegających w nim toksyn. Efektem jest obniżona odporność, przewlekłe zmęczenie, problemy ze snem, bóle głowy, a także trudności z przyswajaniem niezbędnych składników odżywczych. Wiosenne przesilenie przynosi zazwyczaj kumulację tych objawów, a to znak, że potrzebujemy pilnego detoksu, który postawi nas na nogi. Warto wówczas sięgnąć po naturalne produkty, które przyspieszą usuwanie toksyn z tkanek i narządów, a dodatkowo wzmocnią organizm i wesprą jego siły obronne.
Nawodnienie, ruch i zdrowa dieta – podstawa skutecznego detoksu
Bez wody nie ma nie tylko życia, ale również efektywnego oczyszczania. Tym, co wspomaga procesy filtracji i detoksykacji jest przyjmowanie odpowiedniej dawki płynów w ilości minimum 2-2.5 litra na dobę. Może to być nie tylko woda mineralna, źródlana lub zwykła woda kranowa, ale również napary i herbaty ziołowe oraz świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe. Efektem dobrego nawodnienia będzie lepsza praca wątroby, jelit, nerek i całego układu moczowego, a tym samym skuteczniejsza eliminacja zbędnych produktów przemiany materii. Kolejnym krokiem jest dieta obfitująca w naturalne, nieprzetworzone produkty bogate w błonnik: kasze, pełnoziarniste i razowe makarony czy brązowy ryż. Pracę układu pokarmowego wesprą też produkty fermentowane: kiszona kapusta, kiszone ogórki i buraki, a także naturalne suplementy diety zawierające bakterie probiotyczne. Nie możemy zapominać o regularnej dawce ruchu, która poprawia metabolizm, usprawnia krążenie krwi i dotlenia tkanki.
Spirulina i chlorella, czyli algi wspierające wiosenne oczyszczanie
Natura obfituje w szereg roślinnych substancji, które skutecznie wspomagają fizjologiczne mechanizmy odtruwania. Warto po nie sięgać właśnie podczas „wiosennych porządków” w organizmie. Wśród naturalnych środków na detoks prym wiodą spirulina i chlorella – algi jednokomórkowe o cennych właściwościach zdrowotnych. Te wyjątkowe glony zaliczane do grona superfoods to kopalnia substancji wspierających detoks po zimie. Chlorella jest algą słodkowodną, która pomaga pozbyć się z organizmu metali ciężkich, pestycydów, azotanów i innych zanieczyszczeń. Suplementy na oczyszczanie z chlorellą są polecane osobom, które chcą oczyścić i zregenerować tkanki i narządy, zwiększyć witalność i poziom energii oraz poprawić odporność.
Właściwości oczyszczające posiada również spirulina, która ma zdolność odkwaszania organizmu, a także wspiera pracę wątroby. Tabletki ze spiruliną i chlorellą oraz preparaty w proszku to prawdziwy niezbędnik w szafce osoby, która decyduje się na wiosenne odtruwanie.
Zioła, które pomagają oczyścić organizm z nadmiaru toksyn
Jeśli chcemy skuteczniej wyeliminować toksyny zalegające w naszym ciele, nie powinniśmy zapomnieć o ziołach oczyszczających. Regularnie wypijane napary ziołowe poprawiają pracę układu trawiennego i usprawniają redukcję szkodliwych substancji.
Najskuteczniejsze zioła wspomagające detoksykację to:
- pokrzywa,
- skrzyp polny,
- fiołek trójbarwny,
- mniszek lekarski,
- czystek,
- nawłoć pospolita,
- liść i pączki brzozy,
- łopian większy,
- ostropest plamisty.
Poszczególne zioła regulują pracę układu pokarmowego, poprawiają metabolizm, działają moczopędnie i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wątroby i jelit. Dzięki właściwościom odtruwającym zwiększają zdolność wchłaniania składników odżywczych, minerałów i witamin, wzmacniają włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Oczyszczenie wnętrza ciała daje zastrzyk energii i sprawia, że czujemy się silniejsi i zdrowsi.
Młody jęczmień – źródło chlorofilu i sposób na detoks
Kolejną rośliną, którą warto uwzględnić podczas wiosennej detoksykacji jest młody jęczmień. Korzyści płynące z jego przyjmowania to usuwanie metali ciężkich z organizmu, poprawa pracy wątroby, a także zwiększenie równowagi kwasowo-zasadowej. Sok z młodego jęczmienia lub suplement w formie tabletek bądź sproszkowanej to zastrzyk chlorofilu oraz witamin i minerałów, które podnoszą odporność i uzupełniają powstałe w ciągu zimy niedobory cennych substancji. Młody jęczmień ma także działanie przeciwutleniające, a więc usuwa z ciała nie tylko toksyny, ale również wolne rodniki.
Kurkuma – roślina, która odtruwa wątrobę i oczyszcza krew
Planując odtruwanie organizmu po zimie warto uwzględnić również suplementy z kurkumą. Ta słynna przyprawa to remedium na problemy ze spowolnionym metabolizmem i sposób na przyspieszenie procesów trawiennych. Kurkuma oczyszcza krew, reguluje pracę wątroby, trzustki i całego układu pokarmowego, przeciwdziała problemowi wzdęć i działa przeciwzapalnie. Spożywanie kurkumy pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych w nim przez zimowe miesiące toksyn. Kłącze kurkumy można spożywać zarówno w postaci świeżej, mielonej, jak i w formie wygodnych kapsułek czy tabletek. Jeśli dodatkowo zależy nam na tym, aby schudnąć na wiosnę, sięgnijmy po kurkumę z dodatkiem pieprzu, który poprawia wchłanianie kurkuminy i zwiększa procesy lipolizy.
Jak oczyścić organizm na wiosnę, aby sobie nie zaszkodzić? Warto pamiętać, że wiosenny detoks powinien być działaniem przemyślanym i dostosowanym do aktualnej kondycji organizmu. Stosowanie ziół warto skonsultować ze swoim lekarzem, szczególnie jeśli przyjmujemy leki i cierpimy na konkretne schorzenia. Jednak już nawet łagodne zmiany w diecie, większa dawka ruchu i picie większej ilości płynów pomogą nam poczuć się lekko, zdrowo i zyskać nową dawkę energii.