Sarsaparilla indyjska (Hemidesmus indicus / Sariva / Sugandi) - wg Ajurwedy roślina ta odbudowuje, oczyszcza i wzmacnia narządy wewnętrzne.
Właściwości:
-poprawia sprawność układu immunologicznego,
-leczy ból, działa przeciwreumatycznie,
-wpływa korzystnie na kobiece i męskie libido.
Ze względu na swój waniliowo-migdałowy zapach i smak w Indiach przyrządza się z niej orzeźwiające napoje oraz dania z ryżu.
Zastosowanie:
-dodaje witalności, również w sferze seksualnej,
-wspomaga oczyszczanie organizmu (działa napotnie, zwiększa wydalanie moczu),
-pozytywnie wpływa na metabolizm,
-wspiera układ nerwowy, relaksuje i uspokaja.
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: korzeń sarsaparilli 100%
Zalecany sposób użycia: korzeń cięty: 1-2 łyżeczki (ok 1,8-3,6g) surowca wsypać do 1 litra wody. Gotować na małym ogniu przez 15-30 minut. Po odcedzeniu wypić w 3 porcjach w ciągu dnia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.