Błyskawiczne racuchy / Instant pancakes / Млинці швидкого приготування
Racuszki jabłkowe na sodzie / як зробити млинці?
Składniki:
Mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, ksylitol (substancja słodząca), przyprawy, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska.
Sposób przygotowania:
Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj 400 ml kefiru, 1 jajko i dokładnie wymieszaj. Do ciasta możesz dodać pokrojone jabłka lub inne owoce (banany, jagody). Smaż na wolnym ogniu, najlepiej na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Bez jajka też wychodzi! Można też przygotować na sposób wegański z samą wodą (200 ml) lub z mlekiem owianym. W tym przypadku smaż od razu po wymieszaniu ciasta.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1444 kJ / 345 kcal
Tłuszcz: 5,97 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,93 g
Węglowodany: 64,9 g
w tym cukry: 0,95 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe: 12,89 g
Błonnik: 7,28 g
Białko: 8,78 g
Sól: 0,57 g
Masa netto: 178 g
Produkt bez glutenu, cukru, kukurydzy, mąki z białego ryżu i zbędnych chemicznych ulepszaczy.
Mieszanka zawiera tylko 0,95 g cukrów prostych na 100 g produktu i aż 7,28 g błonnika.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Wyprodukowano w Polsce.