Z łusek kakaowca sporządza się napar o przyjemnym słodko- czekoladowym aromacie. Warto stosować jako dodatek do koktajli owocowych, lodów, kremów, wypieków oraz do sporządzania polew do ciasta. W połączeniu z masłem kokosowym mogą one stanowić podstawę autorskich kompozycji czekoladowych, dosładzanych w naturalny sposób daktylami, rodzynkami lub miodem.
Właściwości:
Łuska kakaowca to produkt uboczny powstały podczas procesu fermentacji i prażenia owoców kakaowca. Od kakao różni się obecnością błonnika w dużo większej ilości. Podobnie jak proszek kakaowy, łuski zawierają magnez, polifenole, teobrominę, oraz kofeinę (ale w zdecydowanie mniejszej ilości). Dzięki zawartemu w łusce kakaowca błonnikowi, zmielona świetnie nadaje się jako aromatyczny dodatek do ciast czy koktajli. Błonnik wywiera korzystny wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego, perystaltykę jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich, a także wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Jednak łuskę kakaową można spożywać również w postaci napoju.
Składniki:
Łuska kakaowca 100% (susz ziołowy)
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu.
Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.