Owoc kminku to znana i lubiana przyprawa szczególnie polecana do dań ciężkostrawnych, powodujących wzdęcia, takich jak potrawy z kapusty, grzybów. Owoc kminku przynosi ulgę w stanach skurczowych jelit, żołądka działa rozkurczowo i wiatropędnie. Wspomaga trawienie, gdyż przyczynia się do nasilania wydzielania soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Jego regularne spożywanie zmniejsza wzdęcia, ból brzucha, odbijanie, kolki, zaparcia, pomoże także na brak apetytu. Napar z owocu kminku jest pomocny w walce z kandydozą.
Skład:
Owoc kminku 100%
Sposób przygotowania:
2 łyżeczki rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzącej wody, zaparzać przez 20 minut pod przykryciem. Ważne jest, aby użyte owoce kminku rozdrobniono tuż przed zalaniem. Pić małymi łykami przez cały dzień. Można stosować do mieszanek ziołowych według sprawdzonych receptur.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik. Chronić przed światłem i wilgocią.
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na produkt.
Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
ważność 07.2023