Kwas L-askorbinowy (witamina C) to elementarny składnik naszej diety. Nie jest wytwarzany przez ludzki organizm, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem, stąd też nosi miano witaminy. To substancja w formie proszku – rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, o lekko kwaśnym smaku. Jej nadmiar jest szybko wydalany z moczem.
Nazwa (acidum ascorbicum) wywodzi się od łacińskiego scorbutus (szkorbut, gnilec), gdyż pod koniec XVIII w. odkryto wpływ niedoboru witaminy C na rozwój gnilca, na który masowo cierpieli członkowie załóg statków wyruszających w wielomiesięczne, morskie wyprawy. Zmagali się oni z zapaleniem dziąseł, zwiększoną męczliwością, trudno gojącymi się ranami. Na tę samą przypadłość od wieków cierpiały również populacje pozbawione dostępu do świeżych owoców i warzyw. Po raz pierwszy witamina C została wyizolowana w roku 1928 z papryki, a 5 lat później opracowano metodę jej chemicznej syntezy.
Kwas L-askorbinowy to związek organiczny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych – niweluje działanie wolnych rodników, na które szczególnie podatni są palacze i osoby prowadzące stresujący tryb życia. Pełni również funkcję aktywatora w syntezie wielu hormonów i neuroprzekaźników.
Jedna celulozowa kapsułka zawiera 800mg wysokiej jakości kwasu L(+) askorbinowego.
Właściwości witaminy C:
- Stymuluje produkcję kolagenu, dbając o odpowiednie nawodnienie skóry – staje się ona bardziej jędrna i elastyczna.
- Wspomaga wchłanianie żelaza, wpływając pozytywnie na poziom hemoglobiny we krwi.
- Wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie tętnicze. Redukuje powstawanie „pajączków” i żylaków.
- Uszczelnia barierę ochronną organizmu oraz zwiększa aktywność komórek odpornościowych – regularnie przyjmowana wspiera układ immunologiczny.
Składniki:
1 kapsułka zawiera 800 mg witaminy C (kwasu L-askorbinowego).
Kapsułka z celulozy.
Zalecany sposób użycia:
Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1 kapsułka raz dziennie przed posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zawartość w dziennej porcji (1 kapsułka): 800 mg witaminy C.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, suchym i chłodnym. Chronić przed światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Wystąpienie nadwrażliwości. Nie stosować w przypadku predyspozycji do tworzenia kamieni nerkowych lub kamicy nerkowej.
Źródła:
1. Vitamin C. https://www.britannica.com/science/vitamin-C
2. Witamina C – rola i znaczenie dla organizmu. Agnieszka Kantorska
3. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Katarzyna Janda, Magdalena Kasprzak, Jolanta Wolska
4. Vitamin C (Ascorbic Acid). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29763052/
5. Dwukierunkowe działanie witaminy C a degradacja i suplementacja. https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=141915&language=pl
6. Witamina C- niezbędny element odporności. https://mito-med.pl/artykul/witamina-c-niezbedny-element-odpornosci
Zdrowie: | Prawidłowa odporność, Chroniczne zmęczenie, Stres, napięcie, Regenaracja stawów i ścięgien (kontuzje), Przeciwutleniacze, antyoksydanty |
---|
Zastosowanie: | sporty siłowe, sporty wytrzymałościowe, przed treningiem |
---|
Ostrzeżenia: | nie dla osób z chorobami nerek |
---|