Nasiono ostropestu, a właściwie sylimaryna w nim zawarta działa przede wszystkim odtruwająco i ochraniająco na miąższ wątroby.
Właściwości:
Zażywanie nasion ostropestu jest wskazane przy:
-stanach rekonwalescencji po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby spowodowanych czynnikami toksycznymi takimi jak: długotrwałe kuracje antybiotykowe, nadużywanie alkoholu, chemioterapia, zatrucie grzybami,
-zaburzeniach czynności wątroby na skutek złej diety oraz na tle cukrzycowym,
-ochronie wątroby u osób z chorobą alkoholową i przechodzących leczenie odwykowe,
-chemioterapii, zmieniając uszkodzenia wątroby, wspomagając rekonwalescencję oraz przyśpieszając usuwanie substancji toksycznych odkładających się w organizmie,
-marskości wątroby, zwyrodnieniu tłuszczowym wątroby, niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach i odbijaniu.
Ostropest chroni miąższ wątroby i nerek przed niszczącym działaniem trucizn.
Składniki:
Ostropest plamisty nasiona mielone
Kraj pochodzenia:
Polska
Sposób przygotowania:
2 łyżeczki ostropestu zalać niewielką ilością przegotowanej wody, odczekać kilka minut, wypić płyn i wyjeść pozostałość ostropestu. Innym sposobem jest dodawania ostropestu do musli i jogurtów. Używanie jako posypki na kanapki, oraz dodatek do mięs.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.