Właściwości lecznicze morwy są wysoko cenione w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Owoc morwy białej używa się przy stanach zapalnych tkanki kostnej i okołostawowej oraz w chorobach kobiecych. W chińskiej medycynie z owoców również wytwarza się syrop który rekomendowany jest w chorobach żołądkowych, zaparciach i kolkach.
Właściwości:
Owoce morwy białej zawierają cukry proste, garbniki, kumaryny, flawonoidy, pektyny, kwasy organiczne: przede wszystkim kwas jabłkowy i cytrynowy, sole mineralne (żelazo, wapń) oraz witaminy zwłaszcza z grupy B. Taki skład sprawia, iż owoce morwy są odżywczą, wzmacniającą i regenerującą przekąską. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej owoce morwy białej stosuje się w stanach zapalnych tkanki kostnej i okołostawowej. Owoce morwy białej są pomocne w zaparciach, gdyż działają lekko przeczyszczająco oraz łagodzą bolesne kolki. Wykazują również działanie wykrztuśne na układ oddechowy. Zawartość żelaza w owocach morwy białej sprzyja walce z anemią.
Składniki:
Owoc morwy białej 100% (susz owocowy)
Sposób użycia:
zjadać w zastępstwie słodyczy, dodawać do ciast
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem.