Graviola (Annona muricata) – to owoce tropikalnego drzewa, którego miąższ ma słodko-kwaśny smak, określany przez niektórych jako ananasowo-truskawkowy.vPyszny i bardzo odżywczy dodatek do deserów, lodów, owsianek i koktajli.
100% owoc mielony bez cukru.
Wszystkie części rośliny wykazują korzystne właściwości prozdrowotne, jednak najpowszechniej wykorzystywane są owoce, ponieważ oprócz pozytywnego wpływu na nasz organizm, mają też ciekawy smak i aromat. W ich składzie znajdują się duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B oraz szereg składników mineralnych. Jednak najistotniejsze są substancje aktywne o silnym działaniu antyoksydacyjnym, takie jak: polifenole, b-karoteny i sekswiterpeny. Owoce gravioli od setek lat stosowane są w medycynie tradycyjnej rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Obecnie w wielu zakątkach świata są powszechnie wykorzystywane do przygotowywania rozmaitych deserów i potraw. Sproszkowane owoce gravioli to atrakcyjny element wzbogacający dietę. Można dodawać je do koktajli, jogurtów, owsianek i sałatek owocowych.
Właściwości:
-wzbogaca dietę w cenne substancje odżywcze
-wykazuje silne działanie antyoksydacyjne
-obecne w gravioli b-karoteny wpływają korzystnie na wzrok
Skład:
Owoc gravioli 100% – owoc suszony, sproszkowany bez dodatku cukru, soli, zbędnych wypełniaczy i konserwantów
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Zalecany sposób użycia:
Sproszkowaną graviolę można dodawać w dowolnych ilościach do posiłków i napojów, najlepiej niegorących. Pasuje ona zwłaszcza do deserów, jogurtu, kefiru, owsianki czy mleka.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie zaleca się stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie:
Prawidłowa odporność, zdrowe oczy, antyoksydanty