Szafran – najszlachetniejsza przyprawa na świecie, słynąca ze swojej wysokiej ceny oraz licznych walorów zdrowotnych i smakowych. Ma postać cienkich, złocisto-czerwonych nitek, które pozyskiwane są ze znamion szafranu uprawnego (Crocus sativus). To najdroższa przyprawa na świecie, która doda wykwintnego charakteru każdej potrawie.
Szafran to bogactwo witamin, składników mineralnych oraz związków aktywnych, takich jak: safranol, krocyna, gorycze, karotenoidy i olejki eteryczne. Zawiera silne antyoksydanty wzmacniające naturalną odporność i wpływające pozytywnie na samopoczucie. Wysoka wartość przyprawy wynika z tego, że aby uzyskać 1 gram surowca potrzeba aż 35 kwiatów, a pozyskiwanie odbywa się tylko poprzez ręczną pracę. Szafran charakteryzuje się gorzkim smakiem z korzenno-miodową nutą. Dzięki temu dobrze komponuje się zarówno na słodko, jak i na słono. Najczęściej dodawany jest do potraw ryżowych i curry, dań mięsnych i rybnych, a także do pieczywa, słodkich ciast i deserów. Warto pamiętać, że wystarczy zaledwie kilka nitek, by wydobyć głębię i nadać charakteru naszym kuchennym rewolucjom.
Właściwości prozdrowotne:
-szlachetna przyprawa o gorzkim smaku z miodowo-korzenną nutą, bardzo wydajna
-pasuje do ryżu, curry, mięsa, ryb, a także pieczywa i potraw na słodko
-dostarcza cennych antyoksydantów wpływających korzystnie na samopoczucie, narząd wzroku oraz poziom cholesterolu
Skład:
Kwiat krokusa uprawnego 100%
Kraj pochodzenia:
Iran
Zalecany sposób użycia:
Do zastosowania w kuchni.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci! Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać szafranu.
Zdrowie:
Prawidłowy cholesterol, PMS, zdrowe oczy, antyoksydanty, odprężenie i nastrój