Vivo Zakwaska do jogurtu żywe kultury...

    Vivo Zakwaska do jogurtu żywe kultury bakterii - 2 fiolki po 0,5 g

    Ostatnie sztuki w magazynie
    14,69 zł
    Brutto

    Jogurt domowy – dlaczego warto?
    Jogurt to najbardziej rozpowszechniony produkt mleczny, ten prawdziwy – naturalny, cechuje się wspaniałym smakiem świeżo ukwaszonego mleka. Domowo przygotowany nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, takich jak mleko w proszku, cukier czy zagęszczacze.

    Ceny w sklepie internetowym i sklepach stacjonarnych mogą się różnić.
    Logo Tpay
     

    Zakwaska do jogurtu - zrób probiotyczny jogurt domowy


    Jogurt dobrze gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii warto wprowadzić go do diety w każdym wieku (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia). Dzięki aktywności kultur bakterii domowy jogurt zawiera również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.). Nie do przecenienia jest wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków.

    Jogurt polecany jest dla:

    - osób w każdym wieku, w codziennej diecie,

    - osób uprawiających sport oraz mających zwiększony wysiłek fizyczny,

    - osób chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego

    - dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,

    - seniorów,

    - osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji.

    UWAGA - Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

    Przygotowanie:

    - Zakwaska (1 butelka na od 1 do 3 litrów mleka)

    - Mleko (krowie, kozie); w przypadku mlek roślinnych np. migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisem

    - Zwykły rondel i duży ręcznik lub koc

    Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

    1. Jeśli używasz domowego (surowego, „prosto od krowy”) mleka lub mleka pasteryzowanego – zagotuj je przed użyciem. Mleko UHT nie wymaga pasteryzowana, natomiast odradzamy je jako najbardziej jałowy mikrobilogicznie typ mleka. Mleko musisz doprowadzić do temperatury +37 .. + 43 ° С, idealnej do namnażania się kultur bakterii. Zagotuj wiec mleko i ostudź do tej temperatury (lub w przypadku mleka UHT wystarczy, że podgrzejesz je do tej temperatury). Bardzo pomocny do monitorowania temperatury jest termometr kuchenny.

    2. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręć szczelnie nakrętkę i wstrząśnij buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję. Następnie wlej całą zawartość do mleka o temperaturze +37 .. + 43 ° С

    3. Całość możesz pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce.Mleko z bakteriami możesz też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

    4. Po 8-10 godzinach produkt powinien być gotowy (najwygodniej ukwaszać przez noc). Gdyby jogurt dalej nie był ścięty lub nieco zbyt płynny, zostaw go na jeszcze 1-2 godziny. Kiedy jogurt jest gotowy wstawmy go jeszcze do lodówki, by się schłodził. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Gotowy jogurt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni

    Wybór mleka:

    Smak i gęstość gotowego jogurtu zależy w dużej mierze od jakości mleka. Zalecamy stosowanie mleka pasteryzowanego, które stało w lodówce.

    Składniki:

    maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

    Warunki przechowywania:

    W temperaturze +2 do +8 °C - przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temp. do +30°C do 10 dni.

    Wartość odżywcza w 100 g gotowego produktu po przygotowaniu wg instrukcji na bazie mleka o zawartości 2% tłuszczu

    Masa netto:1 fiolki = 0,5 g.

    Ilość fiolek w opakowaniu: 2

    Wartość odżywczaw 100 g
    Wartość energetyczna242 kJ / 58kcal
    Tłuszcz2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,4 g
    Węglowodany5,9
    w tym cukry5,6g
    Białko4,0 g
    Sól0,13 g
    4820148053807
    2 Przedmioty

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    6 innych produktów w tej samej kategorii: